Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Festivalul de Film al tarilor ECE, inaugurat la Beijing

15/03/2017

În luna noiembrie 2016, Institutul Cultural Român din Beijing, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, Cinemagix din România și Casa Româno-Chineză, au organizat la Beijing, Shanghai și Xi’an Festivalul de Film Românesc din China. Evenimentul a inclus în program cele mai recente producții românești. În acest an se așteaptă ca tot mai multe pelicule românești să fie proiectate în China, în cadrul Festivalului de Film din Europa Centrală şi de Est (ECE), recent inaugurat.
Cu melodia interpretată de un grup de elevi ai Liceului nr. 3 de pe lângă Universitatea Pedagogică din Beijing a fost inaugurat, la 24 februarie, Festivalul de Film al ţărilor din Europa Centrală şi de Est, eveniment desfăşurat la Arhiva de Filme a Chinei.

Festivalul constituie o componentă a „Anului cooperărilor media China-ECE 2017″. La ceremonia de deschidere a celor două evenimente au fost prezenți ambasadori, jurnalişti, producători de radio şi televiziune din statele central-est europene acreditate în China, alături de oficiali ai guvernului şi mass-media chineze, numărul total al participanților fiind de aproape 500.

„Anul cooperărilor media China-ECE 2017″ a fost stabilit în noiembrie 2016, în cadrul celei de-a cincea reuniuni a liderilor din China şi ţările ECE, desfășurată la Riga, capitala Letoniei. Legat de festival, organizatori speră ca filmul, un bun ambasador neguvernamental, să contribuie la construirea unui pod între inimile poporului chinez și popoarelor ECE, să impulsioneze colaborările în formatul „16+1″ și adâncirea parteneriatului China-UE.

Festivalul de Film din ţările ECE este organizat sub egida Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film şi Televiziune și a Ministerului chinez de Externe. Principalele eforturi de materializare a acestui proiect i-au revenit Arhivei de Filme a Chinei. Reprezentanţii instituţiei au depus de-a lungul anilor eforturi pentru consolidarea schimburilor și cooperării cinematografice între China și țările ECE. Directorul Arhivei de Filme a Chinei, Sun Xianghui, a declarat:

„În fiecare an, în cinematografele subordonate Arhivei sunt proiectate peste 300 de filme din mai bine de 20 de țări. Cu ocazia Festivalului Internațional de Film din Beijing și a Festivalului Internațional de Film ,Drumul Mătăsii’, a fost asigurată anual proiecția câtorva sute de filme străine în cinematografele arhivei noastre. Anul trecut, la solicitarea Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film şi Televiziune, Arhiva a stabilit o alianță a cinematografelor pentru promovarea filmelor artistice din China. Dorim ca prin aceste proiecții, spectatorii chinezi să aibă mai multe șanse pentru a viziona filme străine excelente.”

Sun Xianghui a afirmat că Festivalul va oferi un și mai mare spațiu de cooperare schimburilor cinematografice între China și țările ECE.

„Spațiul de colaborare cinematografică cu ECE va fi extins. Dorim de asemenea să se întărească contactele cu ambasadele țărilor ECE la Beijing, pentru a dezvolta căile de promovare reciprocă a filmelor și de intensificare a schimburilor interumane. Astfel, amatorii chinezi de film vor viziona mai multe pelicule din ţările ECE. Pe de altă parte, tot mai multe producții cinematografice chinezești vor fi promovate în țările central-est europene.”

Ceremonia de deschidere a „Anului cooperărilor media China-ECE 2017″ a fost încheiată cu proiecţia fimului de comedie „Liza, zâna-vulpe” (Ungaria 2015), în regia lui Károly Ujj Mészáros, având în rolurile principale pe Gábor Reviczky, Mónika Balsai şi Piroska Molnár.

Ambasadorul Ungariei în China, Szilas Cecília, a arătat că schimburile cinematografice dintre Ungaria și China au o istorie îndelungată, fiind necesară menținerea acestei tradiții și impulsionarea schimburilor și cooperării chino-ungare în această privință.

„În Ungaria sunt mulți profesioniști ai filmului și multe pelicule splendide. Pentru a prezenta mai multe filme spectatorilor chinezi, Centrul Cultural Ungar din Beijing organizează frecvent proiecții de filme. Sper că în urma eforturilor diferitelor părți, publicul chinez va viziona un număr și mare de filme din Ungaria și din alte țări ECE.”

Directorul adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film şi Televiziune, Tong Gang, a remarcat în deschidere că filmul reprezintă totdeauna cel mai bun ambasador civil și că Festivalul de Film din ţările ECE va încuraja cineaști din ambele părți să producă mai multe pelicule de calitate, ca să satisfacă nevoile spectatorilor.

„Pelicula este considerată un ambasador pus într-o cutie de film. În anii ’50, 60, 70 și 80 ai secolului trecut, schimburile cinematografice între China și ţările ECE au dat rezultate fructuoase. ,Walter defends Sarajevo’, ,The Good Soldier Švejk’ și alte pelicule excelente din țările ECE au atras numeroși spectatori chinezi. Prin aceste filme, ei au cunoscut mai bine țările central-est europene, având un mare interes față de istoria, cultura și peisajele din aceste țări. Pe de altă parte, unele filme vechi chinezești produse tot în această perioadă, precum ,Fata cu părul cărunt’, ,Cinci flori de aur’, ,Dezordine în paradis’, ,Liang Shanbo și Gu Yingtai’, au luat premii la festivalurile de film din ţările ECE. Astăzi, inaugurarea Festivalului și a Anului cooperărilor media China-ECE are o mare semnificație și va da un imbold schimburilor și cooperării între mijloace de informare în masă. Sperăm totodată că prin eforturile comune ale oamenilor de presă din China și ECE, produsele spectaculoase din China și ECE vor fi vizionate de către spectatori din partea cealaltă.”

Festivalul de Film din ECE se va fesfăşura timp de un an. Arhiva de Filme din China, Alianța Cinematografelor de Filme Artistice, canale de film ale diferitelor posturi de televiziune și alte platforme media chineze vor pune la dispoziția fanilor de film un număr de pelicule contemporane de talie mondială din țările ECE.

Nu doar Festivalul de Film din ECE ci și „Anul cooperărilor media China-ECE 2017″ are o semnificație aparte. Tong Gang a remarcat că din anul 2012, de la instituirea la Varșovia a mecanismului de colaborare “16+1″, China și cele 16 state ECE au derulat schimburi și cooperări fructuoase în domeniul mass-media. Printr-o serie de manifestări, „Anul cooperărilor media China-ECE 2017″ va da o nouă vigoare dezvoltării relațiilor dintre China și ECE. Tong Gang a spus:

„Pe parcursul ,Anului cooperărilor media China-ECE 2017′, cele două părți vor derula schimburi și cooperări ample și aprofundate informându-se reciproc în domeniul politicilor de presă, furnizare și utilizare reciprocă a produselor mass-media, explorând posibilităţile privind derularea unor proiecte în co-producţie, traducere reciprocă de cărți, difuzare reciprocă de emisiuni radio-tv şi în zona new media. Speră că mijloacele de informare în masă din China și țările ECE vor extinde colaborările, pentru a aduce contribuții mai mari la dezvoltarea relațiilor China-ECE.”

La rândul său, Liu Haixing, asistent al ministrului chinez de Externe, a subliniat că este pentru prima dată când se organizează un „An al cooperărilor media China-ECE 2017″. Acesta speră ca țările ECE şi China să acționeze împreună pentru organizarea de manifestări precum forumul cooperării mass-media, vizite reciproce la care participă jurnaliştii chinezi şi europeni din ţările ECE, expoziții de profil și alte evenimente. Pe de altă parte, este așteptată dezvoltarea noilor mijloace de comunicare, precum personal media și microblog, cu scopul relatării multilaterale a rezultatelor cooperării „16+1″. Liu Haixing a spus:

„Trebuie să susținem conceptul de comunicare largă, deschisă și transparentă, să relatăm cu entuziasm proiecte derulate în formatul 16+1 atât în China, cât și în țările central-est europene, să ajutăm la conectarea mai eficientă a cererii cu oferta, și a capitalurilor cu proiectele.”

Sursa: Radio China International

Last modified: 15/03/2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *